Tien tips voor het kopen van een elektrische fiets

E-bike

Veilig en snel op uw plaats van bestemming komen zonder naar een parkeerplek te hoeven zoeken? Genieten van een tocht door de prachtige natuur? Met een e-bike verplaatst u zich vlot en comfortabel van A naar B. Geen wonder dat de elektrische fiets sterk wint aan populariteit. Maar waar moet u nu op letten bij de aanschaf van een e-bike? We hebben de tien belangrijkste tips voor u verzameld, waardoor u een weloverwogen keuze maakt.

Tip 1:  Bepaal waarvoor u de e-bike het meest gaat gebruiken

Vergelijk de aanschaf van een e-bike met die van een auto: een boodschappenauto moet aan andere eisen voldoen dan een auto die je twee keer per jaar meeneemt op vakantie. Bij een fiets is dat net zo: korte ritten vragen nu eenmaal minder van de elektrische fiets dan lange fietstochten. Breng daarom goed voor uzelf in kaart waarvoor u de e-bike wilt gaan gebruiken.

Tip 2: Maak prijsvergelijkingen

Vanaf zo’n € 1.150,- koopt u al een kwalitatief goede e-bike, maar de prijs kan oplopen tot een veelvoud daarvan. En ook hier kunnen we weer de vergelijking maken met een auto. Ook voor een e-bike geldt vaak: hoe duurder, hoe uitgebreider het pakket aan extra’s. Ga na of u deze extra’s ook allemaal nodig heeft. Over het algemeen kunnen we stellen dat de prijs van een fiets grotendeels afhangt van de kwaliteit van de accu, het vermogen van de trapondersteuning en de uitrusting van de fiets.

Tip 3: Let goed op de kwaliteit van de accu

Niets zo vervelend als een lege accu tijdens uw fietsrit. Ik raad u daarom aan goed te letten op de kwaliteit ervan. De afstand die een elektrische fiets kan afleggen met één volle accu verschilt enorm. Een goede indicatie van de actieradius is het aantal Wh (wattuur) dat de accu levert. Hiervoor geldt: hoe meer Wh, hoe verder de e-bike u brengt. Uit een test van de Fietsersbond blijkt dat u gemiddeld per 100 wattuur 12 à 14 kilometer kunt fietsen.

Tip 4: Controleer de garantieduur van de accu

Een grotere accu is vaak zwaarder en iets duurder. Met name bij een prijzige accu is het verstandig om goed naar de garantie te kijken. De meeste merken geven standaard twee jaar garantie, maar bij sommige merken is dat drie jaar. Slim dus om dit even extra te checken.

Tip 5: Bepaal welk type motor bij u past

E-bikes zijn verkrijgbaar met verschillende motoren. U kunt kiezen tussen een middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. De e-bike met voorwielmotor is vaak iets voordeliger. De nadelen zijn wel dat hij wat zwaarder stuurt en dat het voorwiel gemakkelijker kan wegslippen. De wat duurdere elektrische fiets met middenmotor brengt zijn kracht rechtstreeks over op de pedalen en biedt de meest natuurlijke fietservaring. U heeft minder snel het gevoel naar voren getrokken te worden. De e-bike met middenmotor zorgt voor een betere gewichtsverdeling. Een achterwielaangedreven e-bike vraagt over het algemeen meer onderhoud, omdat dit type altijd een schakelsysteem met derailleur heeft. Dat systeem slijt sneller en de plaats van de motor zorgt ervoor dat u niet eigenhandig de achterband kunt verwisselen. De achterwielmotor is daarentegen wel erg stil.

Tip 6: Let op het gewicht van de fiets

Elektrische fietsen zijn wat zwaarder dan normale fietsen. Dit komt door de accu, maar ook door het gebruikte materiaal. Veel elektrische fietsen zijn vervaardigd uit staal, aluminium, titanium, carbon of magnesium. Elk van deze materialen heeft zijn eigen gewicht. Kiest u voor een stevige, zwaardere fiets of toch liever voor een lichte, maar wat minder sterke? Bent u van plan uw fiets vaak op een fietsendrager te tillen, dan is een lichtere variant wellicht beter.

Tip 7: Zorg ervoor dat u comfortabel zit

Ga vóór de aanschaf altijd na of het frame van de e-bike een prettige hoogte heeft. Vanwege comfort kiezen ook mannen steeds vaker voor een fiets met een lage instap. Daarnaast is het voor de stabiliteit van de elektrische fiets goed als de motor en accu zo laag mogelijk zijn ingebouwd, dus let ook hier extra goed op.

Tip 8:  Maak een proefrit

Een e-bike kan er nog zo mooi uitzien en de verhalen kunnen nog zo positief zijn, u ervaart pas of de fiets echt bij u past als u er een proefrit mee maakt. Vraag hier daarom altijd naar bij de speciaalzaak of het testcentrum. Bent u van plan uw fiets vaak mee te nemen achterop de auto? Dan is dit meteen een goed moment om te testen of u de fiets zelfstandig op de fietsendrager krijgt.

Tip 9: Verdiep u in de ervaringen van andere gebruikers

Online vindt u ontzettend veel recensies over e-bikes. Handig, want u leest er wellicht tips waar u zelf nog niet aan had gedacht. Neem daarom de tijd om vergelijkingssites te raadplegen en te zien hoe tevreden de huidige bezitters zijn over het type elektrische fiets dat u op het oog heeft.

Tip 10: Sluit een goede verzekering af

Naar schatting belandt zo’n tien procent van de nieuw aangeschafte e-bikes jaarlijks in handen van dieven. Ook zit door de hogere gemiddelde snelheid een ongeluk in een klein hoekje. Door de dure technische onderdelen zijn de reparaties vaak ook prijziger. Het is daarom verstandig om uw e-bike goed te verzekeren. De fietsverzekering van ZLM vergoedt bij diefstal de volledige aanschafwaarde en bij beschadiging de volledige kosten voor reparatie. Daarnaast is ook verhaalsbijstand gratis meeverzekerd. Dit houdt in dat de Stichting Rechtsbijstand ZLM als het nodig is de schade bij een andere partij verhaalt. Dit geldt voor zowel materiële schade als letselschade.

Bereken direct uw premie >>

Uiteraard adviseren wij u graag bij het afsluiten van een passende verzekering. Neem gerust contact met ons op!