De voor- en nadelen van private lease

Private lease

Heeft u altijd al gedroomd van een splinternieuwe auto? Door private lease komt dit voor steeds meer mensen binnen handbereik. Niet zo gek dus dat het privé leasen van een auto in Nederland steeds populairder wordt. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen? Wij zetten ze graag voor u op een rij.

Voordelen private lease:

  • Milieu
    Private lease maakt nieuwe (en dus vaak ook milieuvriendelijkere) modellen beter betaalbaar.
  • Geen spaargeld nodig
    Meer dan een derde van de 20- tot 45-jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. Voor een nieuwe auto is dit te weinig. Voor private lease heeft u geen spaargeld nodig. Een vast inkomen is voldoende.
  • Vast bedrag per maand
    Met private lease is het duidelijk wat u kwijt bent aan autokosten. U betaalt namelijk een vast bedrag per maand. De verzekering is hierbij inbegrepen.
  • Geen onverwachte kosten
    Met private lease loopt u niet tegen onverwachte kosten aan. U hoeft zich niet druk te maken over onverwachte reparatierekeningen en het inruilen of verkopen van uw auto.

Nadelen private lease:

  • Invloed op hypotheek
    Uw leasebedrag is van invloed op een nieuw af te sluiten hypotheek. Bent u van plan een huis te kopen? Houd er dan rekening mee dat de bank een deel van het leasebedrag in mindering brengt op de maximale woonlasten. Dat geldt overigens ook als u een lening afsluit voor het kopen van een auto.
  • Contractbreuk is kostbaar
    Kunt u het leasebedrag eigenlijk niet meer opbrengen? Bijvoorbeeld vanwege een scheiding of ontslag? Dan komt u in de meeste gevallen niet zomaar onder het leasecontract uit.
  • Geld lenen kost geld
    Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Het is een vorm van geld lenen. En geld lenen kost geld. Vindt u een nieuwe auto niet zo belangrijk? Kies dan liever voor een goede tweedehands auto die u zo ver mogelijk ‘oprijdt’.
  • Minimum aantal kilometers
    Rijdt u minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan is een auto leasen minder interessant. Want ook als u minder rijdt, lopen de vaste lasten gewoon door. De meeste leasebedrijven gaan daarom uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Waarbij u meestal geen vergoeding krijgt voor niet gereden kilometers. Er zijn echter ook leasebedrijven waar u al vanaf 5.000 kilometer een auto kunt leasen. Het maandbedrag is dan ook lager.