'Kamperen kun je leren': touren met de tent

tent

In de driedelige reeks ‘Kamperen kun je leren’ werken we toe naar een heerlijke en hopelijk zorgeloze zomervakantie. In de vorige blog las je hoe je veilig op pad kunt gaan met de camper. In deze editie vertelt ZLM’er Edwin Goetheer (afdelingshoofd Schade én kampeerfanaat) waar je op moet letten tijdens een kampeervakantie.

Waar moet je zijn voor een gave kampeervakantie?

Kamperen is voor Edwin vaste prik. Al van jongs af aan kampeert hij. Eerst met zijn ouders en nu met zijn gezin. “Kamperen is voor mij de perfecte combinatie van knus, gezellig en spartaans genieten. Heerlijk back to basic.” Zijn kampeer-aanraders? Voor echte avonturiers is dat zeker de kust van Schotland, met prachtige vergezichten. Dit is absoluut het mooiste land waar ik ooit gekampeerd heb. Het zuiden is ook favoriet, wij zijn fervente Frankrijkgangers.”

“Doe jezelf een plezier en zet de tent bij aankomst meteen goed vast.”

Hoe zorg je voor optimaal kampeercomfort?

“Dat begint al tijdens de voorbereiding, weet ik uit ervaring. Ik check altijd voor ik de auto inpak onze uitrusting. Is alles nog in goede staat, ontbreekt er niets? En: is de tent nog in orde? Ik vergeet altijd hoe ik hem de laatste keer had ingepakt. Misschien was hij wel net wat te vochtig en zit het weer erin. Dan is het goed als je daarachter komt voor je op je vakantiebestemming bent.”

Na een lange autorit de tent direct compleet vastzetten, of eerst even bijkomen?

“Doe jezelf op de plaats van bestemming een plezier en zet de tent meteen goed vast. Anders horen je buren ‘s nachts de tent-rits opengaan, gevolgd door fanatiek getik. Of waait de tent weg als je net lekker aan het zwembad ligt. Mijn tip is daarom: sla die honderd haringen direct bij aankomst in de grond, of plaats anders voor de eerste nacht een klein overnachtingstentje en zet de volgende ochtend vóór de warmte de grote tent op.”

“Wil je écht goed voor de dag komen? Neem een dekzeil van de bouwmarkt mee.”

Als hoofd Schade ken jij de potentiële gevaren. Welke tips heb je om veilig te
kamperen?

“Het leuke aan kamperen is dat je dicht bij de natuur bent. Dat betekent ook dat je rekening moet houden met het weer. Gelukkig kun je vaak anticiperen op storm en regen en zo schade voorkomen. Kampeer je in het Rhônedal? Zet je tent dan niet aan de waterloop. En houd sowieso in de gaten of die ene schaduwrijke plek niet toevallig zo koel is door een instabiele boom.

Verder raad ik aan om de stormbanden die je bij jouw tent kreeg ook echt te gebruiken. Die trek je over je (tunnel)tent, zodat je bij noodweer niet bang hoeft te zijn dat je tent weg is als jij terugkomt van een uitstapje naar een idyllische markt.
Goed om te weten: word je toch overvallen door slecht weer en is er geen tijd meer
om je spullen in veiligheid te brengen, dan is de schade aan je tent en je spullen
gedekt.”

Slimme kampeertip van Edwin

“Wil je écht goed voor de dag komen en laten zien: ik ben een doorgewinterde kampeerder? Rijd dan voor vertrek naar de bouwmarkt en schaf voor een appel en een ei een dekzeil met ogen aan. Multifunctioneel en supercompact, daar ga je zeker plezier van hebben. Span het zeil bij lekkage over de tent, gebruik het als vervanger voor een kapot onderzeil óf ga er bij regen lekker onder zitten met je kaartspel. Ideaal!”