Banden bepalen voor een groot deel de prestaties van uw auto. Het is belangrijk om de autobanden regelmatig te controleren. Dat is niet alleen veiliger, maar het scheelt ook in de portemonnee. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar de DOT-code en gebruik een 1-euromunt om het bandenprofiel op te meten. Benieuwd naar alle praktische tips? Lees dan hieronder verder.
Bandenlabel
Wat is het Europese bandenlabel? Het Europese bandenlabel zit verplicht op elke nieuwe band. Het label geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en geluidsproductie van de band. Bandenverkopers moeten vóór de aankoop van een band informatie over het label aan de consument geven. Op de band zelf kunt u aan de hand van de DOT-code zien, wanneer de band is gemaakt. Nu vraagt u zich vast af wat de DOT-code is en hoe u deze leest?
DOT-code
De DOT-code is een viercijferige combinatie. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek. De laatste twee cijfers staan voor het productiejaar. Controleer dus voordat u nieuwe banden koopt of het jaartal van de banden overeenkomt met het jaartal waarin u ze aanschaft.
Meten is weten
Door te kiezen voor kwalitatief betere én goed opgepompte banden heeft u meer grip. Dit leidt tot een kortere remweg en dus minder kans op ongevallen. Goede banden kunnen uw leven redden. Controleer daarom elke twee maanden uw banden op bandenspanning, profieldiepte en schade. Hoe controleert u deze?
Bandenspanning
- Controleer bij voorkeur de band als deze koud is. Heeft u vijftien minuten of vijf kilometer gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning.
- De juiste bandenspanning vindt u in het instructieboekje of op een sticker in uw auto. Deze sticker is te vinden op de deurstijl, handschoenenvakje of tankdop. Let op: De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met volle bepakking. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat.
- Soms staan op deze sticker meerdere bandenmaten vermeld. Let dan goed op de bandenmaat van de banden die onder uw auto zijn gemonteerd.
- De adviesspanning volgens de sticker of instructieboekje in uw auto geldt voor een zomerband. Tel voor winterbanden met dezelfde bandenmaat 0,2 bar hierbij op.
- Bij de meeste tankstations kunt u de bandenspanning controleren en direct oppompen. U kunt de bandenspanning ook laten controleren bij een autogarage. Bij sommige garages waar de auto ook in onderhoud is, is dit gratis.
- Vergeet niet om ook het reservewiel te controleren. Bij het reservewiel moet de bandenspanning 0,5 bar hoger liggen dan de voorgeschreven adviesspanning. Omdat de band altijd een beetje lucht verliest is hij gebruiksklaar in het geval van een pechsituatie.
Profieldiepte
Voorkom een versleten autoband. Een versleten band geeft meer kans op bandenpech of aquaplaning. Bovendien verminderen hierdoor de remprestaties en wegligging. Het wettelijke minimum van het bandenprofiel is 1,6 mm. Rijden met een lagere profieldiepte is levensgevaarlijk. Dit kan u ook een boete opleveren van € 135. Eenvoudig zelf het bandenprofiel opmeten?
Profieldiepte opmeten
Met behulp van een 1-euromunt kunt u eenvoudig de profieldiepte meten. Zet bij een zomerband een 1-euromunt tussen het profiel van de band. Ziet u de gouden rand? Dan is het advies de band te vervangen. Bij een winterband gebruikt u een 2-euromunt. Ziet u de zilveren rand, dan is het profiel, voor winterse omstandigheden te klein.
Schade
Banden kunnen beschadigd raken door een spijker, schroef of door het raken van stoepranden. Al na een kleine botsing kunnen kleine scheurtjes ontstaan. De band wordt door deze scheurtjes minder elastisch. Hierdoor is hij minder sterk dan gewenst. Controleer dus regelmatig uw banden en velgen op beschadigingen, scheuren en bobbels. Is uw band aan vervanging toe? Denk dan eens aan een band met velgrandbescherming.
Een beter milieu begint bij de band
De weerstand van de banden bepaalt ongeveer 20% van het brandstofverbruik. Hoe groter de rolweerstand van de band, hoe meer brandstof de auto verbruikt. Een band van klasse A verbruikt tot 7,5 % minder dan een band van klasse G. Een goede weerstand is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
Caravan, aanhang- of vouwwagen
Controleer ruim voor vertrek of de banden van uw caravan, aanhang- of vouwwagen niet aanlopen tegen de wielkasten. Check ook of ze niet beschadigd zijn. Zet de banden op de juiste spanning. Banden van de caravan of vouwwagen hebben een hogere bandenspanning nodig dan die van de auto. U vindt de vereiste spanning op de wielkast of in het instructieboekje van de caravan, aanhang- of vouwwagen. Let ook op de juiste verdeling van de lading.
Meer tips over veilig op weg?
U weet nu alles over het belang van de juiste banden. Meer tips over veilig op weg, vindt u hier.