Winterbanden: zó overschat

U hebt er alleen maar last van: je moet ze ieder jaar wisselen. Dat kost geld. Uiteindelijk zijn de winters in Nederland helemaal niet zo streng. Bovendien heeft u sneeuwkettingen voor als u in het buitenland bent. Niet nodig dus.

winterbanden

Weet u het wel zeker? In Nederland zijn winterbanden nog niet verplicht, maar in veel andere landen wel. En niet voor niets. Want ze zorgen echt voor meer veiligheid op de weg. Hoe? We geven graag antwoord op de meest gestelde vragen over winterbanden.

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Het rubber van winterbanden heeft een andere samenstelling en blijft bij lage temperaturen soepel. Daardoor heeft u een betere grip op het wegdek. Bij zomerbanden verhardt het rubber bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Ook het profiel is anders. Als profiel bij een winterband moet u een minimum van 4 millimeter aanhouden. Bij zomerbanden is dat 1,6 mm.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Gaat u in de winter met de auto naar het buitenland? Check dan van tevoren of winterbanden en andere winteruitrusting verplicht zijn in de landen waar u naartoe gaat. Of doorheen rijdt. De regels verschillen per land en veranderen regelmatig. Houd daarom de site van de ANWB goed in de gaten.

Welke risico's loop ik als ik geen winterbanden gebruik?

Zonder winterbanden loopt u het risico op een boete. Deze kan oplopen tot € 5.000,-. En erger nog, dat uw auto in beslag wordt genomen! Zit u in een aanrijding? En komt dat omdat u geen winterbanden heeft? Dan loopt u het risico dat u niet alle schade vergoed krijgt.

Heb ik bij winterbanden ook sneeuwkettingen nodig? En andersom?

Ja. Met winterbanden rijdt u veiliger op doorgaande wegen en snelwegen. Sneeuwkettingen zijn hiervoor niet geschikt. Met sneeuwkettingen rijdt u veilig een korte tijd en langzaam op besneeuwde (berg)wegen. Ziet u een bord met de afbeelding van een wiel met een sneeuwketting? Dan moet u daar sneeuwkettingen gebruiken.

Ik heb een auto met voorwielaandrijving. Zijn winterbanden op de aangedreven wielen genoeg?

Nee, dit is namelijk onveilig. Als u 2 sets verschillende banden gebruikt, kan uw auto onvoorspelbaar reageren. Daarmee is uw auto minder stabiel.